Vuur doet leven!

U bent hier

Home > Nieuws > Vuur doet leven!

Zeven bijzondere houtgestookte ovens worden weer opgestart, met zorg voor hun omgeving en bezoekmogelijkheden. Met de eigenaars van deze en andere reeds werkende ovens, wordt een baknetwerk opgestart, waardoor de gebruikers elkaar kunnen ondersteunen en kennis en materiaal uitwisselen. In de lokale netwerken rond de bakovens worden mensen bij elkaar gebracht die graag bakken, koken, stoken, hout kappen, bussels maken, groepen ontvangen…

Er worden verbanden gelegd met de nog steeds levendige feesten en tradities in de streek, zoals geutelingen en mattentaarten, en met het karakteristieke landschap errond. Tijdens het project worden mensen begeleid om het cultureel erfgoed van de bakoven te verzamelen en te registreren in de Erfgoeddatabank van de Vlaamse Ardennen.

Daarnaast zal dit project een open activiteitenaanbod voor gezinnen en individuen uitwerken en toffe locaties met een bakoven beschikbaar maken, waar je met een groep een bezoek kan boeken onder leiding van een gids of een ervaren houtovenbakker.

Tot slot wordt samengewerkt met een netwerk van landbouwers, die bakgranen telen, en molenaars, die occasioneel malen voor consumptie. Die zullen bloem en meel leveren voor de ovens.

Het project Vuur doet Leven! stimuleert zo de kringloop van lokale gebruiken: snoeiafval van knotteams benutten om de ovens te verwarmen, lokaal graan vermalen en elkaar helpen bij het bakken in ruil voor broden of stookhout. 

 

Vuur doet leven is een initiatief van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender en wordt gerealiseerd met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.