Project Radio Babbelonië op kruissnelheid

U bent hier

Home > Nieuws > Project Radio Babbelonië op kruissnelheid

Acht vooral anderstalige mensen volgen een opleiding radiomaker bij Ng Sauw Tjhoi (VRT) en gaan vervolgens in zes Oost-Vlaamse steden of gemeenten, samen met een zo divers mogelijke groep inwoners, radioprogramma’s maken.

Dat is Radio Babbelonië in een notendop.

Het klinkt simpel, maar wees gerust, het is een zeer goed gefundeerde en doordachte notendop.

Gefundeerd in Babbelonië, een ontmoetingsproject dat wekelijks, verspreid over 18 plekken in Oost-Vlaanderen, een 300-tal Nederlands- en anderstalige  mensen samenbrengt om over het leven te praten. Over familie, verkeer, goede schoenen, gordijnen, huwelijksfeesten en het klimaat in België, in Georgië, in Nicaragua, in Marokko, in Rwanda of op de Fillipijnen.

Doordacht omdat het project vele gezichten heeft.

Zo is het voor de acht centrale deelnemers een manier om radio te leren maken, de VRT te leren kennen en mogelijk later een carrière in die richting uit te bouwen.

Voor de betrokkenen in de zes gemeenten (Babbeloniërs, NT2-leerlingen, lokale sleutelfiguren) is het een kans om hun netwerk uit te breiden en aan een bredere buitenwereld uit te leggen wie ze zijn, wat hun drijft, waaraan ze hun hart verpand hebben, welke competenties ze in huis hebben en hoe ze hun verblijf in dit land ervaren.

Van elk van de zes programma’s die zo worden samengesteld wordt een podcast gemaakt. Stukken hieruit worden uitgezonden in bestaande Vlaamse radioprogramma’s en zo kunnen we een veel breder publiek aanspreken, informeren en hopelijk ook bewegen.

Rond elk van deze podcasts wordt een educatief pakket gemaakt, waarmee begeleiders van NT2-cursussen en van ontmoetingsgroepen in heel Vlaanderen in de loop van de volgende jaren aan de slag kunnen.

Radio Babbelonië is een samenwerkingsproject van Vormingplus Vlaamse Ardennen Dender en Vormingplus Waas en Dender  in het kader van Oefenkansen Nederlands voor anderstaligen (Agentschap Integratie en Inburgering).