Landschapsstad Vlaamse Ardennen

U bent hier

Home > Nieuws > Landschapsstad Vlaamse Ardennen

Het pittoreske landschap van de Vlaamse Ardennen wordt geprezen in de teksten van Omer Wattez en de schilderijen van Valerius de Saedeleer. Het staat hoog aangeschreven bij bezoekers en bewoners. Je kan er landelijk wonen in een van de vele kleine dorpen of steden. Er is nog rust en ruimte en veel landschappelijke kwaliteit. In Vlaanderen dat in snel tempo één grote stad wordt is dit allerminst evident.

Hoe kunnen we samen zorg dragen voor deze waardevolle open ruimte?

Op 16 november 2018 zijn we gestart met de inspiratiedag 'Landschapsstad Vlaamse Ardennen' in het Erfgoedcentrum - Ename.

Met als centrale vraag > Hoe kan een slim beleid verschillende functies als wonen, werken, landbouw, recreatie en natuurbehoud hand in hand doen gaan en tegelijkertijd ten goede komen van de kwaliteit van de open ruimte?


 


  

Bekijk de presentaties van de gastsprekers. 

Hans Leinfelder, docent KU Leuven-Faculteit/Departement Architectuur-campus Gent

Hans Leinfelder houdt de ambitieuze doelstellingen voor de open ruimte uit het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen tegen het licht. Deze ambities, zoals de 'betonstop', lijken eerder bedoeld voor sterk verstedelijkte delen, maar gelden ook wel voor de Vlaamse Ardennen. Lokale besturen voelen zich vaak onvoldoende gewapend om hun 'steentje' bij te dragen... Is dit terecht? Door ook individuele burgers enthousiast te maken, lijkt dat iets meer haalbaar!

Download presentatie van Hans LeinfelderReinout Debergh, diensthoofd Ruimtelijke Planning Provincie Oost-Vlaanderen

Er zijn goede redenen om de open ruimte te vrijwaren die verder reiken dan het behoud van het romantisch plaatje. Reinout Debergh pleit voor een visie waarin de ecosysteemdiensten centraal staan. Het platteland levert ons voedsel, water, energie, natuur, rust, recreatie en nog veel meer. Het is zinvol te investeren in die diensten en te streven naar een terugverdienmodel en slimme ingrepen die het platteland ten goede komen. Zo gaan bewoners echt deel uitmaken van het platteland.

Download presentatie van Reinout Debergh


Bart Wallays, algemeen directeur van intercommunale SOLVA

Hoe werken we aan het vrijwaren van open ruimte in ons heuvelacthtig landschap waarbij ook ruimte om te wonen, werken en recreëren mogelijk blijft? Een moeilijke opdracht die toegelicht wordt aan de hand van concrete voorbeelden. Je wordt uitgedaagd om mee te zoeken naar ambitieuze en haalbare oplossingen op maat van onze regio.

Download presentatie van Bart Wallays Na de presentaties van de gastsprekers was er een dialoog tussen sprekers en publiek.

Download het verslag 


360° Open ruimte is een samenwerking van: