Landschapsstad Vlaamse Ardennen

U bent hier

Home > Nieuws > Landschapsstad Vlaamse Ardennen

Het pittoreske landschap van de Vlaamse Ardennen wordt geprezen in de teksten van Omer Wattez en de schilderijen van Valerius de Saedeleer. Het staat hoog aangeschreven bij bezoekers en bewoners. Je kan er landelijk wonen in een van de vele kleine dorpen of steden. Er is nog rust en ruimte en veel landschappelijke kwaliteit. In Vlaanderen dat in snel tempo één grote stad wordt is dit allerminst evident.

Hoe kunnen we samen zorg dragen voor deze waardevolle open ruimte?

We nodigen je uit op 16 november om met ons in dialoog te gaan. Hoe kan een slim beleid verschillende functies als wonen, werken, landbouw, recreatie en natuurbehoud hand in hand doen gaan en tegelijkertijd ten goede komen van de kwaliteit van de open ruimte?

 

 

 

Programma > 16 november '18 < Landschapsstad Vlaamse Ardennen 

Locatie: Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1, 9700 Ename-Oudenaarde

13u00: onthaal, met koffie en thee

13u30: welkom door Anneke Lippens, directeur Erfgoed Provincie Oost-Vlaanderen

13u40: inleiding door moderator Tine Hens, MO* journaliste en auteur van Het Kleine Verzet

13u50: de kijk van Koen Dewulf, standup comedian en ex-medewerker van Dorpsbelangen

14u00: Hans Leinfelder, docent KU Leuven-Faculteit/Departement Architectuur-campus Gent

Hans Leinfelder houdt de ambitieuze doelstellingen voor de open ruimte uit het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen tegen het licht. Deze ambities, zoals de 'betonstop', lijken eerder bedoeld voor sterk verstedelijkte delen, maar gelden ook wel voor de Vlaamse Ardennen. Lokale besturen voelen zich vaak onvoldoende gewapend om hun 'steentje' bij te dragen... Is dit terecht? Door ook individuele burgers enthousiast te maken, lijkt dat iets meer haalbaar!

14u40: Reinout Debergh, diensthoofd Ruimtelijke Planning Provincie Oost-Vlaanderen

Er zijn goede redenen om de open ruimte te vrijwaren die verder reiken dan het behoud van het romantisch plaatje. Reinout Debergh pleit voor een visie waarin de ecosysteemdiensten centraal staan. Het platteland levert ons voedsel, water, energie, natuur, rust, recreatie en nog veel meer. Het is zinvol te investeren in die diensten en te streven naar een terugverdienmodel en slimme ingrepen die het platteland ten goede komen. Zo gaan bewoners echt deel uitmaken van het platteland.

15u20: PAUZE

15u40: Bart Wallays, algemeen directeur van intercommunale SOLVA

Hoe werken we aan het vrijwaren van open ruimte in ons heuvelacthtig landschap waarbij ook ruimte om te wonen, werken en recreëren mogelijk blijft? Een moeilijke opdracht die toegelicht wordt aan de hand van concrete voorbeelden. Je wordt uitgedaagd om mee te zoeken naar ambitieuze en haalbare oplossingen op maat van onze regio.

16u20: dialoog tussen sprekers en publiek

17u20: afronding

17u30: receptie 

 

Deelname is gratis, inschrijven gewenst.

 

360° Open ruimte is een samenwerking van: