360° Open Ruimte in de Vlaamse Ardennen

U bent hier

Home > Nieuws > 360° Open Ruimte in de Vlaamse Ardennen

Het pittoreske landschap van de Vlaamse Ardennen wordt geprezen in de teksten van Omer Wattez en de schilderijen van Valerius de Saedeleer. Het wordt hoog aangeschreven door bezoekers en bewoners. Je kan er landelijk wonen in een van de vele kleine dorpen met kerktorens of in de kleine steden. Er is nog rust en ruimte en veel landschappelijke kwaliteit. 
Er zijn boeren en buitenlui en ook steeds meer inwijkelingen. Het platteland wordt kleiner, de biodiversiteit krimpt zienderogen. Geleidelijk neemt de verharding van de bodem, de lintbebouwing langs de wegen en de verstedelijking toe. Diverse sectoren leggen beslag op de open ruimte: landbouw, industrie, natuur, wonen en recreatie… Er zijn plannen voor een betonstop en steeds meer wordt gezocht naar alternatieven en degelijke oplossingen. 

In samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en de provincie Oost-Vlaanderen organiseert Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender de volgende jaren een sociaalcultureel traject over open ruimte. Diverse partners zullen betrokken worden bij de activiteiten die we zullen organiseren. 

Het traject wordt gelanceerd met een `wake up call'. Op vrijdag 16 november komen enkele deskundigen waaronder Hans Leinfelder, Reinout Debergh en Bart Wallays hun visie op de open ruimte in de Vlaamse Ardennen presenteren. Daarna gaan ze met het publiek in gesprek. Tine Hens zorgt als moderator voor een vlot verloop en Koen Dewulf trakteert ons een kritische blik met de nodige humor.

Hou de datum vrij: 16 november 13u30  - 17u30 in het Ename Erfgoedcenter. Of schrijf je alvast in via deze link